Vandra längs Sörmlandsleden

Sörmlandsleden ligger som namnet antyder i Södermanland. Det är en 100 mil lång vandringsled som är en av Sveriges äldsta och längsta. Det var den första leden som anlades utanför fjälltrakterna, den är uppdelad på ca 100 etapper. Sörmlandsleden erbjuder mycket varierad vandring, från enklare etapper över slättmark och genom skog, till mer krävande vandring över bergsknallar, myrar och längs kusten.

Boende längs leden

Leden startar eller slutar nästan mitt i Stockholm och längs leden passerar du till exempel orterna Södertälje, Eskilstuna, Julita, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Trosa. Längs leden finns det många rastplatser och ett flertal vindskydd. Är du inte bekväm av dig kan du med fördel sova i dessa vindskydd eller vildmarkscampa vid någon liten sjö på vägen.

Vill du däremot sova i en säng och emellanåt ta en varm dusch finns många av Svenska turistföreningens, STF, vandrarhem längs vägen. Du hittar deras vandrarhem i till exempel Björnlunda, Eskilstuna, Julita och Strängnäs. Det finns även en hel del bed&breakfast-boenden längs vägen. Leden passerar även i närheten av en hel del campingplatser där du kan tälta med tillgång till dusch och tvättmöjligheter.

Har du inte obegränsat med tid och vandringslust lämpar sig Sörmlandsleden mycket bra för att dela upp i små etapper. Utforska det sörmländska landskapet, dess naturtyper och dess små städer under ett flertal vandringar. Varför inte försöka klara hela leden under årets helger? Då vandrar du hela sträckan uppdelat på ca 50 etapper.

Har du intresse för vildmarkscamping och stor vandringslust kan du försöka tillryggalägga hela Sörmlandsleden under ett par veckors tid. Sörmlandsleden är annars bra arrangerad för dagsturer eftersom många deletapper går i slingor som ansluter till andra deletapper, du kan alltså lätt komma tillbaka till utgångspunkten utan att behöva vandra tillbaka i dina fotspår allt för mycket.

Skaffa en bra karta över hela leden och kom ihåg att Sörmlandsleden är mycket lättillgänglig då flera etapper går nära olika tunnelbanestationer och bussknutpunkter.