Gå en svampkurs

För att du ska lära dig om vilka svampar man kan äta och vilka man bör lämna i skogen, kan du gå en svampkurs. Dessa anordnas av flera studieförbund runt om i landet. På dessa kurser delas det dessutom en massa praktiska tips rörande svamp, allt från om var de finns till goda recept på tillagning.

Kul med kurs

Det är ofta jättekul att gå på kurs. Du möter nya människor som delar samma intressen som du. Svamputflykterna blir oftast mer givande och trevligare om man är flera som söker och plockar tillsammans. För att lära dig fler arter är en svampkurs och de andra deltagarnas erfarenheter ovärderliga. Det finns så mycket gott att ta till vara på i våra skogar, det är synd att de flesta bara känner till kantarell och karljohan.

Vill du bli ännu bättre på svamp kan du utbilda dig till svampkonsulent. Nu i år startar återigen utbildningen till svampkonsulent hos Svampkonsulenternas riksförbund efter flera års uppehåll. Som svampkonsulent blir du mer kunnig om svamp och kan själv leda kurser om svamp och svampplockning.

Ibland anordnar något av våra universitet en artinventering i ett område. Det är ett ypperligt tillfälle att få praktisera sina kunskaper. Då behövs många kunniga ögon för att hjälpa till med att ta reda på vilka arter som finns i det aktuella området. Man får kunskap om några arter har försvunnit, vilka arter som håller på att sprida sig och vilka arter som är hotade.

Hund och svamp

Är du hundägare och vill öka dina chanser att komma hem med rätt svamp kan du försöka träna din hund på den svamp du mest vill ha. Utnyttja din hunds exceptionella nos och promenaderna som ni ändå måste ta för att hitta matnyttiga svampar. Det finns redan flera kantarell- och tryffelhundar i landet. Om din hund blir duktig kanske ni till och med kan tjäna en slant på att hjälpa andra hitta svamp.