Flugfiske

Behöver du en ny utmaning inom sportfiske? Bemästrar du redan spinnfiske, mete och att rycka strömming? Då kanske flugfiske är något för dig. Många tycker att flugfisket är det roligaste sättet att fiska på. I flugfiske använder du olika artificiella flugor med kroken i, dessa ska efterlikna olika insekter som fisken ska luras att ta.

Teknik

Många tror att flugfisket är svårare än det är. Det kräver en viss teknik men med lite övning och goda råd från de mer erfarna blir du snabbt en hyfsat god flugfiskare. Eftersom flugorna man använder oftast inte väger så mycket använder man själva linan för att kasta ut. Man kastar linan fram och tillbaka och släpper ut lite i taget tills man har fått tillräcklig längd på den. Det är detta moment som många upplever som svårt, men våga att prova så ska du se att du ganska snabbt lär dig tekniken.

Det som många tycker är extra roligt med flugfisket är att välja ut rätt fluga för att lura fisken. Det är nu du måste studera vilka insekter som finns vid det tilltänkta fiskevattnet. Hur ser de ut? Ligger de kvar på vattenytan eller sjunker de? Har du något liknade bland dina flugor? Många som har blivit riktigt bitna av flugfisket lär sig att binda egna flugor. Med egenbundna flugor kan du ofta nå oanade framgångar på fisketuren. Flugfiske passar extra bra för laxfiskarna öring, röding, harr och regnbåge men de flesta fiskar går att fånga med hjälp av rätt fluga.

Olika flugor

Flugorna delas grovt in i torrflugor och våtflugor. Torrflugor är sådana som ska flyta på vattenytan. De efterliknar insekter som landar på vattnet eller sådana insekter som kläcks i vattenytan. Våtflugor är sådana som ska sjunka ner under vattnet. Om flugorna är lätta kan du behöva använda en sjunklina för att få ned våtflugorna. Våtflugorna efterliknar ofta färgglada insekter eller små räkdjur. Det finns våtflugor för gädd- och abborrfiske som efterliknar små fiskar.