Ta en svamptur!

Genom att gå på en svamputflykt förenar du lätt nytta med nöje. Har du tur hittar du skogens guld i form av kantareller. Trattkantareller, och även Karljohanssvamp, är delikata komplement till viltkött men svamp kan användas till många rätter. Bästa tiden för svamputflykten är en mulen, men inte regnig dag.

Bra att tänka på

Allemansrätten ger dig goda möjligheter att plocka svamp och bär i naturen, men du får inte skörda på folks tomter. Det finns ca 10 000 svamparter i Norden varav ett hundratal är aptitliga. Du bör därför ta med dig en aktuell svampbok på utflykten. Det finns en del svampar som har klassats om från ätliga till oätliga under senare år. Du kan även ladda ned Svampguiden till din smarta telefon. Det är en bra app för att se vilken svamp du har framför dig. Mobilen bör du även utnyttja för att använda GPS till att märka ut var du lämnade bilen och var du har hittat ett bra svampställe. Se dock till att den är fulladdad innan du går ut i skogen.

Du bör lägga de plockade svamparna luftigt, då de är mycket känsliga matvaror. Ha därför med dig en korg och använd aldrig plastpåse. Räknar du med god svamplycka kan du ha med dig små pappåsar eller burkar för att hålla ordning på de olika svamparna. Ha med dig en svampkniv och börja gärna grovrensa redan i skogen. Plocka inte stora och gamla svampar eftersom de kan vara beska. Plocka istället unga och friska exemplar, men undvik svampar som är mindre än tre centimeter eftersom det kan vara svårt att artbestämma så små svampar.

Plocka absolut bara svampar du kan. Det finns många oätliga och giftiga svampar. Se till att du är säker på vad du plockar och chansa aldrig! Är du nybörjare kan du prova svamputflykter som anordnas av svampkonsulenter. Det är ett bra sätt att lära sig fler arter och du kan få hjälp av en erfaren plockare.